Borlänge KFUM Borlänge KFUM En webbplats i KFUK-KFUM-nätverket

Translate

Dansstilar

Dansstilar

När du dansar hos oss vill vi att du ska känna glädjen. Dansglädjen som uppstår när du får lära dig nya steg, kombinationer, koreografier. När du får chans att släppa loss till musiken och bara dansa. Här får du lära känna nya kompisar som precis som du tycker om att dansa. Dansen ger inte bara glädje och vänner utan du får chans att träna kroppen till ökad kroppskontroll och rumsmedvetenhet. Nu är det dags att ta steget, börjar dansa hos oss du också!

Danslek/balettlek 3-4 år

Dans med lekfull karaktär. Dansleken är första steget in i dansvärlden på studion. Fokus ligger på dansglädjen och att alla elever ska trivas och tycka om att leka, dansa och ha kul tillsammans. På dansleken får man träna på allt ifrån det sociala till lekar och danssteg. Vi jobbar mycket med rumsuppfattning och kroppskontroll genom kull, andra lekar och sånglekar då det är A och O i dansens värld. Musiken är barnanpassad och energifull. Inga föräldrar är med barnen inne i danssalen, det finns rum utanför danssalen att sitta i medan barnen dansar.

Så här kan en lektion se ut på dansleken

Upprop- Information

Liten uppvärming av kroppen

Uppvärmingslåt med dansstop eller bara dansa fritt

Lek, till exempel kull, fru lejon, eller leksaksaffären.

Danslekar, som Mora träsk eller duran och mollan.

Koreografi Denna visas upp på uppvisningen i slutet av terminen

Lek

Avslappning

Slut

Barndans/Barnbalett 5-6 år

Här är fokus fortfarande på att alla ska dansa och ha kul. Det blir mera dans och lite svårare steg. På barndansen är det en allmän blandad koreografi av olika stilar, medan barnbaletten är mer renodlad balett. Vi fortsätter leka lekar för att träna rumsuppfattning och gör även lättare steg över diagonalen samt taktträning för att lära känna igen takt, puls och slag.

Så här kan en lektion se ut på barndans

Upprop Information

Uppvärmningslåt/dans

Dansstop eller annan lek

Stretch

Diagonalen över golvet

Koreografi

Lek om tid finnes

Avslappning

Dansstilar för barn över 7 år

Commercialjazz (Showjazz) från 7 år

Showjazz är en modern form av jazzdans. I sammanhang som shower, musikaler och musikvideos förekommer ofta showjazzen. De flesta dansstilar är sammanlänkade eller har influenser av varandra. I jazzens fall är det baletten som ligger till grund för jazzens teknik.

Disco/Jazz Commerciajazz från 7 år

Discon kommer ursprungligen från 70-tals discon men har utvecklats mycket sen dess och är idag mycket snabbare och mer fartfylld men har kvar influenser. Det som kännetecknar discon är snabbt fotarbete, hopp, kickar, piruetter, konstant pump och mycket energi. Precis detta kommer du lära dig och träna på under danslektionerna. Även discon har stort utrymme för fri tolkning hos utövaren/läraren.

Hos oss dansar an Disco/Jazz i åldern 7-13 år för att sedan fortsätta med commercialjazz.

Streetdance/Hiphop från 7 år

Streetdance är ett samlingsnamn för alla stilar/danser som kommer från gatorna/klubbarna i USA. Stilar som kan finnas med: Streetdance, HipHop, Streetfunk, Dancehall, Locking, Poping, House. Street är en ”tyngre” dans med mycket gung. Som i många andra dansstilar kan fri tolkning göras och dansläraren utvecklar en personlig stil utifrån alla eller delar av influenserna.

HipHop Fusion T/V

”HipHop Fusion är stilen för dig som älskar streetdance och vill prova på fler av de olika stilarna. Streetdance är ett samlingsnamn för de danser som har uppstått på USAs gator. Streetdance är ett begrepp som ingår i hiphopkulturen och är alltså ingen egen danssstil. Några exempel på dessa är Breaking, Locking, Popping, New-Style och House.”

Feminine Vibe T/V + ungdom

”Feminine Vibe är kursen för dig som vill dansa hiphop med en feminin touch. Övningarna och koreografierna fokuserar på att lyfta fram de kvinnliga kroppsuttrycken inom olika stilar .Feminine Vibe kan ha inslag av både hiphop och jazz. Varje lärare sätter sin egen prägel på rörelserna och musiken som används. Stilen ses ofta i musikvideos och typiska artister är t ex Beyoncé, Lady Gaga & Rihanna.”

Breakdance/Hiphop från från 7 år

Breakdans uppstod också på gatorna i New York och är även den en gren från streetdancen. Breakdance dansas i grupp eller singel. Du tränar styrka, akrobatik i olika svårighetsgrad och teknik. Vi gör en koreografi i Hiphop med inslag av break.

Förberedande Balett från 7 år

Balett ligger till grund för nästan alla konstnärlig dans. Dansstilen utvecklades på 1500- talet. Det är fem positioner som är grunden i alla baletträning. På balettlektionerna får du göra övningar vid stång, ute på golvet och diagonaler, kortare kombinationer och en koreografi. Balettträning ger bland annat ökad kroppsmedvetenhet, styrka och lugn. Balett dansas ofta till instrumental musik.

Modernt från 13 år

Denna dansstil uppkom i början av 1900-talet som en kontrast till den klassiska baletten. Den moderna dansen kan ses som experimentell. En väldigt fri och energisk dansstil som inte är så regelstyrd. Man använder sig av olika känslor och ge uttryck av dessa i dansen. Modernt dansas oftast barfota.

Så här kan en lektion se ut för de äldre grupperna

Uppvärming som är anpassad till dansstilen

Isolations: värmer upp specifika delar av kroppen, en del i taget och förbättrar även kordinationsförmågan

Stretch

Styrka som passar åldern

Diagonaler: Vi arbetar över golvet, oftast två och två. Olika steg och kombinationer som passar dansstilen

Koreografi: Vi arbetar med en koreografi hela terminen som sedan visas upp på uppvisningen i slutet av terminen

 

Fridans Vuxen 18 år och uppåt

Fridans är, precis som det låter: en fri dans, som inte följer några specifika dansregler. Dansen är enbart byggt av dans- & musikglädje. Den passar alla. Nybörjare som dansvan.

 

CheerDance från  7 år

är en mix av flera dansstilar med cheerleadingens karaktäristiska rörelsemönster tillsammans med hopp och kickar i ett relativt högt tempo. Förutom det kommer denna kurs även att innehålla CheerBasic akrobatik som innebär enklare akrobatik som koreograferas in i dansen.

(CheerDance är en fartfylld dansstil med teknikmoment, glädje och mycket fokus på utstrålning. Och självklart pom-pons!)