Dansstilar (Klassbeskrivning)

När du dansar hos oss vill vi att du ska känna glädjen. Dansglädjen som uppstår när du får lära dig nya steg, kombinationer, koreografier. När du får chans att släppa loss till musiken och bara dansa. Här får du lära känna nya kompisar som precis som du tycker om att dansa. Dansen ger inte bara glädje och vänner utan du får chans att träna kroppen till ökad kroppskontroll och rumsmedvetenhet. Nu är det dags att ta steget, börjar dansa hos oss du också!

Danslek/balettlek 3-4 år
Dans med lekfull karaktär. Dansleken är första steget in i dansvärlden på studion. Fokus ligger på dansglädjen och att alla elever ska trivas och tycka om att leka, dansa och ha kul tillsammans. På dansleken får man träna på allt ifrån det sociala till lekar och danssteg. Vi jobbar mycket med rumsuppfattning och kroppskontroll – genom kull, andra lekar och sånglekar – då det är A och O i dansens värld. Musiken är barnanpassad och energifull. Inga föräldrar är med barnen inne i danssalen, det finns rum utanför danssalen att sitta i medan barnen dansar.
Så här kan en lektion se ut på dansleken
•Upprop- Information
•Liten uppvärming av kroppen
•Uppvärmingslåt med dansstop eller bara dansa fritt
•Lek, till exempel kull, fru lejon, eller leksaksaffären.
•Danslekar, som Mora träsk eller duran och mollan.
•Koreografi – Denna visas upp på uppvisningen i slutet av terminen
•Lek
•Avslappning

Barndans/Barnbalett 5-6 år
Här är fokus fortfarande på att alla ska dansa och ha kul. Det blir mera dans och lite svårare steg. På barndansen är det en allmän blandad koreografi av olika stilar, medan barnbaletten är mer renodlad balett. Vi fortsätter leka lekar för att träna rumsuppfattning och gör även lättare steg över diagonalen samt taktträning för att lära känna igen takt, puls och slag.
Så här kan en lektion se ut på barndans
•Upprop – Information
•Uppvärmningslåt/dans
•Dansstop eller annan lek
•Stretch
•Diagonalen över golvet
•Koreografi
•Lek om tid finnes
•Avslappning

Show/street/jazz 5-7 år nivå 2 (barnet ska fylla minst 6 år under terminen)

En grupp för de elever som gått flera terminer i barndans 5-6 år men ännu inte har åldern inne för 7-9 års grupp. Här blandas barndans, show, street/hiphop och jazz på ett lekfullt sätt. Eleverna får under terminen på ett enkelt sätt prova på lite av varje i de olika stilarna.

Show/Disco/Jazz 6-7 år

Klassen för elever som vill prova på både disco och showjazz, OBS måste vara 6 år fyllda eller gått barndans 5-7

Dansstilar för barn över 7 år och tonår/vuxen

Show/Commercialjazz från 7 år upp till tonår/vuxen
Showjazz och Commercialjazz är en modern form av jazzdans. I sammanhang som shower, musikaler och musikvideos förekommer ofta showjazzen. De flesta dansstilar är sammanlänkade eller har influenser av varandra. I jazzens fall är det baletten som ligger till grund för jazzens teknik.

Disco/Commercialjazz från 7-13 år
Discon kommer ursprungligen från 70-tals discon men har utvecklats mycket sen dess och är idag mycket snabbare och mer fartfylld men har kvar influenser. Det som kännetecknar discon är snabbt fotarbete, hopp, kickar, piruetter, konstant pump och mycket energi. Precis detta kommer du lära dig och träna på under danslektionerna. Även discon har stort utrymme för fri tolkning hos utövaren/läraren. Hos oss finns Disco/Jazz i åldern 7-13 år för att sedan fortsätta med Commercialjazz.

Streetdance/Hiphop från 7 år upp till tonår/vuxen
Streetdance är ett samlingsnamn för alla stilar/danser som kommer från gatorna/klubbarna i USA. Stilar som kan finnas med: Streetdance, HipHop, Streetfunk, Dancehall, Locking, Poping, House. Street är en ”tyngre” dans med mycket gung. Som i många andra dansstilar kan fri tolkning göras och dansläraren utvecklar en personlig stil utifrån alla eller delar av influenserna.

Förberedande Balett från 7 år -13 år och Balett för tonår/vuxen
Balett ligger till grund för nästan alla konstnärlig dans. Dansstilen utvecklades på 1500- talet. Det är fem positioner som är grunden i alla baletträning. På balettlektionerna får du göra övningar vid stång, ute på golvet och diagonaler, kortare kombinationer och en koreografi. Balett träning ger bland annat ökad kroppsmedvetenhet, styrka och lugn. Balett dansas ofta till instrumental musik.

Feminine Vibe tonår/vuxen och ungdom
”Feminine Vibe är kursen för dig som vill dansa hiphop med en feminin touch. Övningarna och koreografierna fokuserar på att lyfta fram de kvinnliga kroppsuttrycken inom olika stilar .Feminine Vibe kan ha inslag av både hiphop och jazz. Varje lärare sätter sin egen prägel på rörelserna och musiken som används. Stilen ses ofta i musikvideos och typiska artister är t ex Beyoncé, Lady Gaga & Rihanna.”

Modernt tonår/vuxen och ungdom
Denna dansstil uppkom i början av 1900-talet som en kontrast till den klassiska baletten. Den moderna dansen kan ses som experimentell. En väldigt fri och energisk dansstil som inte är så regelstyrd. Man använder sig av olika känslor och ge uttryck av dessa i dansen. Modernt dansas oftast barfota.

Så här kan en lektion se ut för de äldre grupperna
•Uppvärming som är anpassad till dansstilen
•Isolations: värmer upp specifika delar av kroppen, en del i taget och förbättrar även kordinationsförmågan
•Stretch
•Styrka – som passar åldern
•Diagonaler: Vi arbetar över golvet, oftast två och två. Olika steg och kombinationer som passar dansstilen
•Koreografi: Vi arbetar med en koreografi hela terminen som sedan visas upp på uppvisningen i slutet av terminen

 

Dansmix 20+

Dansmix 20+ är precis som det låter, en mix av olika dansstilar för alla över 20 år.
Dansstilar som mixas olika för varje termin efter önskemål från eleverna.
Ett fantastiskt härligt gäng med olika bakgrunder i dans. Vissa har aldrig tagit ett danssteg innan de kommer till dansstudion, andra har dansat i många år.
En härlig mix av olika människor som tar dansen med stor glädje och nyfikenhet.

En lektion kan se ut så här:
Uppvärmning, en lättare koreografi för att mjuka upp kroppen
Styrka
Stretch
Teknik – övningar i olika danstekniker
Koreografi, som byggs på lite varje vecka

 

Borlänge KFUM
Adress: Masergatan 18, 784 40 Borlänge

Dansstudion Telefon 076-847 33 20
dansstudion@kfum.se

styrelsen.kfumborlange@kfum.se
Ordförande: nanok.stagnell@kfum.se

KFUM Hallen Telefon 076-706 00 04
kfumhallen.borlange@kfum.se